Jeřáb oskeruše patří do stejné čeledi jako jeřabiny, což napovídají jeho lichozpeřené, tmavě zelené listy. Květenství jsou bílé chocholíky. Plody jsou ale velmi rozdílné. Mají tvar maličké hrušky či jablíčka (2-4 cm dlouhé) a jsou zbarvené žlutočerveně. Tyto malvice je nejlépe nechat uležet a dozrát. Jsou výtečné syrové. Dají se z nich rovněž připravit marmelády, kompoty nebo se suší a mletý prášek se používá jako aroma (připomíná skořici).
Aby strom (semenáček) plodil, musí mu být mezi 10-20 lety. Vzhledem k jeho stáří – dožívá se 300-500 let – je to zanedbatelné období. Tuto dobu lze zkrátit vhodným roubováním, ale i tak si nedá zrovna poroučet. Plody se objevují nepravidelně, podobně jako ostatní ovocné stromy někdy odpočívá.
Oskeruše dorůstá v zahradách kolem 10-15 m a má v dospělosti velmi širokou korunu. Potřebuje teplé stanoviště a dlouhé nebo horké léto, přesto je velmi mrazuvzdorná. Pěstujte ji přednostně v živné, raději sušší půdě. Je odolná vůči znečištěnému ovzduší. Plně mrazuvzdorná do cca -30°C.