K pěstování je kliva obecná dosti nevhodná, potřebuje totiž mokré, rašelinné a kyselé půdy. Je dobré také vědět, že volně rostoucí klikva je v České republice chráněná. Využívají se jeho plody, které mají upotřebení stejně jako brusinky – při výrobě kompotů, marmelád, rosolů, sirupů či vína. Klikva obecná je také někdy označována jako kamčatská či kanadská borůvka. Pochází ze severních oblastí Evropy, Asie i Ameriky, kde je dobře známou pochoutkou. Je ovšem dobré vědět, že se nehodí pro svou nakyslou chuť ke konzumaci za syrova, musí se tepelně zpracovat. Patří do čeledi Ericaceae.Stejně jako jiné bobulovité plody, například borůvka, obsahuje látky, které mají tonizační a regenerační účinky na pleť. Celkově tyto látky pomáhají omlazovat pleť a stimulovat proces regenerace buněk. Rovněž má antiseptické účinky. Plody klikvy obecné slouží k přípravě šťávy či džusu. Takto upravená je vhodná k prevenci před různými infekčními onemocněními močových cest. Při zkoumání tohoto účinku byla vyslovena domněnka, že šťáva z brusinek znemožňuje mikroorganismům při infekci zachytit se na výstelce močového ústrojí, čímž se snižuje pravděpodobnost onemocnění či zmírňuje průběh tohoto onemocnění.Plody také obsahují látky ze skupiny antioxidantů, což může podle některých zdrojů působit prevventivně před degenerativními onemocněními očí. Takto by měly působit látky označované jako antokyanosidy. Podobně bohaté na antokyanosidy jsou borůvky. Je doporučována kombinace s vitaminem E.Klikva obsahuje i další látky ze skupiny antioxidantů – vitaminy C a E, selen, beta karoten či další karotenoidy. Obecně jejich užívá, působí preventivně a zmenšuje riziko vzniku onemocnění srdce a dalších zdravotních komplikací, včetně rizika vzniku rakoviny.Celková nabídka přípravků obsahujících výtažek z Klikvy.