Listy využíváme při vaření a to k dochucení nádivek, omáček a salátů. Nastrouhaný stonek příjemné dochutí jednohubky a semena přidáváme do omáček, těst, salátů či k dochucení ryb. Semena fenyklu jsou nejvíce využívaná a jsou podobná kmínu. Mají mírně nasládlou chuť a lehce štiplavou vůni. Nažky začínají dozrávat koncem léta. Hnědé okolíky se pravidelně ostříhávají, svazují do kytic a suší na tmavém místě. Během sušení místnost dostatečně větráme. Po uschnutí se plody sami vydrolují. Při sušení umělým teplem se doporučuje nepřekračovat 35oC. Semena uchováváme v uzavíratelné nádobě, která nepropouští světlo.
Fenykl u nás stejně jako kmín, koriandr, petrželí, libeček, kopr a anýz patří do skupiny nejpoužívanějších bylinek při vaření.
Indikace:
- blahodárně působí na trávicí trakt – při nadýmání pomáhá odstraňovat plyny ze střev
- je účinný při křečích a překyselení žaludku
- působí lehce dezinfekčně – odvar ze semen lze využít jako kloktadlo
- má prospěšné účinky při onemocnění dýchacích cest – zlepšuje odkašlávání a čistí sliznice
- čaj ze semen napomáhá zvyšování tvorby mateřského mléka
- čistí játra a ledviny a tím se zlepšuje jejich funkce
- čaj dokáže vyvolat opožděnou menstruaci
- způsobuje močopudnost
- nálev ze semen lze využít zevně při zánětu očí buď jako výplach, nebo jako obklad