Fenykl obecný pomáhá nejen na trávení

Listy využíváme při vaření a to k dochucení nádivek, omáček a salátů. Nastrouhaný stonek příjemné dochutí jednohubky a semena přidáváme do omáček, těst, salátů či k dochucení ryb. Semena fenyklu jsou nejvíce využívaná a jsou podobná kmínu. Mají mírně nasládlou chuť a lehce štiplavou vůni. Nažky začínají dozrávat koncem léta. Hnědé okolíky se pravidelně ostříhávají, svazují do kytic a suší na tmavém místě. Během sušení místnost dostatečně větráme. Po uschnutí se plody sami vydrolují. Při sušení umělým teplem se doporučuje nepřekračovat 35oC. Semena uchováváme v uzavíratelné nádobě, která nepropouští světlo.

Fenykl u nás stejně jako kmín, koriandr, petrželí, libeček, kopr a anýz patří do skupiny nejpoužívanějších bylinek při vaření.

Indikace:

  • blahodárně působí na trávicí trakt – při nadýmání pomáhá odstraňovat plyny ze střev
  • je účinný při křečích a překyselení žaludku
  • působí lehce dezinfekčně – odvar ze semen lze využít jako kloktadlo
  • má prospěšné účinky při onemocnění dýchacích cest – zlepšuje odkašlávání a čistí sliznice
  • čaj ze semen napomáhá zvyšování tvorby mateřského mléka
  • čistí játra a ledviny a tím se zlepšuje jejich funkce
  • čaj dokáže vyvolat opožděnou menstruaci
  • způsobuje močopudnost
  • nálev ze semen lze využít zevně při zánětu očí buď jako výplach, nebo jako obklad