Slyšeli jste někdy názvy proškorec, šiškorec, prsní koření, nejedlík či tatarák? Právě tato lidová jména patří puškvorci.
V listopadu se sbírá oddenek nejlépe z tříletých rostlin. Očistíte ho, omyjete a rozřežete na kousky. Suší se buď ve stínu, nebo při umělém teple do teploty 40 oC. To, že je bylinka správně vysušená poznáte podle toho, že praská a velmi silně voní. Skladujte ji v uzavřené nádobě.
Název „prodlužovatel života“ dali puškvorci staří čínští bylináři.
Indikace:
podporuje tvorbu žaludečních šťáv a látkovou výměnu
celkově čistí organismus
působí jako prevence proti rakovině
pomáhá proti průjmům a odstraňuje střevní potíže
napomáhá při onemocnění jater a žlučníku
tlumí astmatické záchvaty
užívá se po chemoterapii a ozařování
lze ho využit při koupeli, která je vhodná na rány, revma a ekzémy