Pro léčivé účinky sbíráme její nať v období kvetení v délce asi 10-20 cm a také plody. Nať sušíme nejlépe ve stinném a dobře větraném místě. Při využití umělého tepla nepřesahujeme 50oC. Díky obsahu solí a chromu má tato bylinka antidiabetický účinek. Proto je nutné zdůraznit, že diabetici se musí při jejím užívání nejdříve poradit s lékařem.
Indikace:
u diabetu II. typu snižuje hladinu cukru v krvi
je močopudná
podporuje tvorbu mateřského mléka
odvar je vhodný k hojení jizev po operaci
podporuje snížení horečnatých onemocnění
napomáhá při zácpě
podporuje činnost tlustého střeva
celkově posiluje imunitní systém organismu
Jestřabinu užíváme samostatně jen zřídka, protože při větším množství může způsobit příznaky otravy. Při použití v kombinaci s dalšími bylinkami je možné ji užívat i dlouhodobě. Nejčastěji se používá v kombinaci s pampeliškou, kořenem lopuchu, jalovcem, kopřivou a fenyklem.