Vitis BIANCA” – réva vinná”

Toto hroznové víno se pěstuje jak pro hrozny samotné určené k přímé spotřebě (stolní), tak i moštové – pro výrobu vína. Barva hroznů je světlounce zelená, při plném dozrání zlatavá. Kuličky jsou středně velké, pecky menší. Nejenom svou barvou ale i výraznou a velmi sladkou chutí v sobě nese veškeré sluníčko, které za léto pochytalo. Má jemný nádech muškátu. Zralé hrozny vydrží na keři poměrně dlouho, ale pozor na kosy! Tato odrůda není vhodná do skleníků.

Révu každým rokem na konci zimy po nejhorších mrazech nebo v teplejších dnech ledna seřežte tak, že ponecháte 2-3 očka na loňských postranních výhonech (plodí dvouleté dřevo). Před pučením ošetřete postřikem proti roztočům (např. Sulka). Jakmile nasadí plody, které se začnou nalévat, zastřihněte nové výhony pár centimetrů nad hroznem a nenechte je zde dál růst. Od poloviny léta můžete začít otrhávat listy, které brání slunci v přímém kontaktu s hrozny a keř provzdušní. Radíme pořídit si nějaký lapač na vosy, aby vám neznehodnotily úrodu. Při výskytu padlí (fleky a povlak na listech) ošetřete vhodným fungicidem.

Réva potřebuje dostatek slunce a vzduchu (nikoli průvan). Je nevhodná do stinných míst v koutech pergol, kde snadno chytá plísně. Vysaďte ji na výhřevné místo k opoře. Nejlépe se jí daří na svazích – kvůli úhlu dopadu slunečních paprsků. Zem musí být výživná, hluboká a dobře odvodněná. Zálivka je vhodná do začátku léta, později pouze za suchého počasí a to vždy do půdy, nikdy na celou rostlinu. Opadané listí nenechávejte tlít pod keřem (může obsahovat plísně a roztoče). Hnojte s mírou a selektivně, přemíra hnojení se projeví bujným růstem na úkor kvality ovoce. Mrazuvzdorná do min. -24°C.