Uvadlá kytice ve váze je pro ostudu

  • Řezané květiny okamžitě vybalte z papíru, byť by byl sebedekorativnější.
  • Zkontrolujte, zda květiny mají dostatečně vyvinutá poupata.
  • Řezané květiny dáme do čerstvé studené vody, kterou je dobré denně dolévat a až po dvou až třech dnech vodu vyměníme.
  • Většina řezaných květin je citlivá na přímé slunce a průvan, velmi dobře se jim daří v polostínu a chladu.
  • Někdy se také dají zachránit i na první pohled zcela uvadlé květiny. V tomto případě můžeme použít i další způsob, a to je namočení na noc do vody ve vaně.
  • Řezané květiny vydrží déle, jestliže do vody dáme kousek dřevěného uhlí nebo v malém množství savo, které dezinfikuje vodu a zabraňuje zahnívání stvolů.
  • Květiny ve váze déle vydrží, když do vody přidáme stroužek česneku tím voda zůstane krásně čirá a nekazí se.
  • Dalším tipem na čerstvost řezaných květin je zastrkání do syrové brambory, kterou položíme na dno vázy.
  • Narcis: Na tyto řezané květiny dávejte pozor – vylučují z čerstvě seříznutých stonků sliz, který škodí ostatním rostlinám. V případě použití do smíšených vazeb musíte nejprve narcisové stonky na několik hodin ponořit do sloupce vody asi deset centimetrů vysokého, aby se sliz vyluhoval, anebo přidat do vody speciální výživu, která zabrání unikáni škodlivé šťávy.
  • Růže: Každý den zastřihávejte trochu stonky, a to nejlépe zahradnickými nůžkami. Zastřihnutí proveďte našikmo, aby byl stonek zakončen ustřihnutou špičkou. Ve stejném intervalu jim vyměňujte i vodu ve váze. Jestliže hlavičky růží se přece jen začnou klopit příliš brzy, přidejte do vody ve váze dva aspiriny.
  • Gerbera: Začne-li se její květ ohýbat, postavte ji na chvilku do vařící vody, ona se zase narovná. Nebo lze květy gerber na noc přemístit do kbelíku se studenou vodou a květy pevně zabalit do novinového papíru.
  • Chryzantéma: Když se vám zdá, že uvadá, seřízněte a vložte do čisté pro změnu ledové vody. 
  • Ostrým nožem odřízněte šikmo stonky.
  • Umístěte řezané květiny do čistých kbelíků s čistou vodou, ve které je rozpuštěna správná dávka výživy pro řezané květiny.
  • Naplněné kbelíky umístěte do chladícího prostoru. Optimální teplota je  2 – 5 °C.
  • Nedávejte květiny do blízkosti zeleniny a ovoce. Zelenina a ovoce produkují etylen, který urychluje vadnutí řezaných květin. Způsobuje také žloutnutí a vypadávání poupat. I ve výfukových plynech (nákladních) vozů je obsažen etylen, se kterým se mohou květiny dostat do styku.
  • Vyhýbejte se změnám teploty, které vedou ke kondenzaci. Vytvoří se totiž příznivé podmínky pro botrytidu. I vlhké, nečisté prostředí je živnou půdou pro botrytidu.