Sbírají se listy a oddenek. Obojí před květem nevýrazných zelených květů tedy v dubnu a v květnu. V současné době se šťovík (kyseláč luční) využívá spíše zevně, i když patří mezi jarní očistné bylinky. Využíváme ho čerstvý, nebo v podobě balzámu, tinktury, odvaru či obkladu.
Kyseláč luční obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, která se v organismu slučuje s vápníkem. Tím může docházet k tvorbě močových kamínků a k celkovému snižování vápníku v organismu. V kombinaci se smetanou, mlékem či vejcem působí na organismus blahodárně. Proto se vyplatí ho přidávat do omáček, pomazánek, salátů či majonéz.
Indikace:
je vhodný při překyselení žaludku
pomáhá léčit záněty
zevně se dá použít jako kašovitý obklad, který léčí kožní infekce
jako kloktadlo pomáhá při aftech
čistí organismus a často bývá součástí čistících čajů
Nedoporučuje se ho používat při onemocnění plic a žaludku!