Co nového na zahradě

Zelenina I. Střídání plodin na záhonech – o čem to je?

Zelenina je pro ekozahradníky a rodostatkáře jedním ze základních kroků k potravinové soběstačnosti.Pěstovat zeleninu je umění, které se dá naučit praxí současně se studiem zkušeností našich předků, abychom nemuseli metodou pokus-omyl zjišťovat věci dávno známé. Je to totiž trochu jako hrát šachy – střídají se políčka a každá figurka má jiné vlastnosti a schopnosti, a… pokračování.

/ 23.4. 2013

Nová kniha Jezírka krok za krokem

Obsažná a přehledná příručka se podrobně zabývá vším, co je potřeba znát ke stavbě jezírek, potůčků i vodopádů – od plánování a výběru materiálu, přes zemní práce, utěsnění, vlastnosti vody a problematiku filtrace až po vhodné osázení. Nechybí praktický přehled jezírkových čerpadel a samostatná kapitola o vodních rostlinách.

/ 22.3. 2013

Cladrastis kentukea PERKIN’S PINK křehovětvec žlutý

Dříve býval chloubou královských zahrad a arboret. Dnes se najde omezené množství různě starých kusů převážně v botanických zahradách. A to je přeci škoda. Jeho krása se plně projeví až za několik let, když doroste do věku, kdy začne kvést. Při pohledu na listy a květy si určitě vybavíte vistárii nebo akát. V tomto případě… pokračování.

/ 20.3. 2013

Cotinus coggygria YOUNG LADY ruj vlasatá

Když se objeví, keř vypadá jako by vypouštěl obláčky dýmu. Angličané mu proto přezdívají kouřový strom. Listy jsou široce oválné až kulaté, trávově zelené a na podzim se barví do žluté, oranžové a červené barvy. Roste pomalu až středně rychle do kompaktního keře. Pro lepší větvení ji můžete zjara seříznout o třetinu až polovinu loňských… pokračování.

/ 20.3. 2013

Jedlý les v ekozahradě

Jedlý les je člověkem vytvořený ekosystém složený převážně z plodících jedlých stromů, keřů, bylin. Jedlé může nejen ovoce včetně ořechů, kaštanů, ale i listy, květy, semena a hlízy. Díky nim je lidská strava pestrá tak, jak by měla být. Jestli začnete požírat i hmyz a kochající se kolemjdoucí, to již záleží pouze na vašich stravovacích… pokračování.

/ 19.3. 2013

Kvetoucí chodník

Ať žije chodník … svým vlastním životem Viděl jsem lidi plazící se po kolenou po chodníku se šroubovákem, dolující v potu tváře ze spár poslední živé rostlinky, které se rozhodly pro nelehký úkol – přežít bezprostřední útlak naší doby betonové. Viděl jsem lidi, jak na chodníky vylévali chemikálie, hubící různé ušlapané výhonky a miniaturní travičky…. pokračování.

/ 8.3. 2013

Trávníková realita

Jak správně nezaložit trávník Historické kořeny trávníků První trávníky se vyskytly nejprve jako domácími zvířaty spásaná plocha kolem panských domů. Mít pěkný trávník tedy bylo známkou bohatství a moci, protože to ukazovalo, že máte dostatečný kus země a na něm stádečko krav a ovcí. Po průmyslové revoluci množství zvířat už nebylo jako známka bohatství, ale… pokračování.

/ 8.3. 2013

Přírodní styl zahrady

Jedním z kladných celosvětových trendů v zahradničení poslední dobou je obracení se pro inspiraci na přírodu. Kdo se rozhodne vysázet pouze původní rostliny, má k tomu následující velmi dobré důvody: – vytvořit krásnou a bezúdržbovou zahradu – rozšířit biodiverzitu (druhovou pestrost) v krajině poznamenané lidskou činností – zajistit vhodné prostředí pro volně žijící živočichy (ptáky,… pokračování.

/ 7.3. 2013

Musíme hnojit?

Zda musíme i v permakultuře hnojit, je velmi častá otázka, kterou slýchávám od lidí kteří teprve začínají o nějakém pěstování uvažovat. Od konvenčním zemědělstvím vyškolených odborníků nebo zahrádkářů mnohdy přichází rovnou argument, že bez neustálého hnojení nic neporoste. Někteří mají na mysli chemikálie, jiní mají na mysli hnůj. S tím souhlasím, bez hnojení to moc… pokračování.

/ 7.3. 2013

Připravte se včas na zahradní sezónu

Zima do nás zatíná své doufejme poslední drápky a pohled do kanceláře jasně naznačuje, že za pár týdnů už by mohlo definitivně zvítězit toužebně očekávané jaro. Také už se nemůžete dočkat, až příroda vykoukne z šedi do sytých barev a ve vzduchu ucítíme nefalšovaný závan jarní svěžesti? Závan, který nás okamžitě vytáhne ven z domova… pokračování.

/ 11.2. 2013

Magnolia x VULCAN” šácholan (magnólie)”

Vulcan je nádherný magnóliový hybrid z roku 1990 známého novozélandského šlechtitele a experimentátora jménem Felix Jury. Ještě dříve, než se tato magnólie dostala do povědomí široké veřejnosti, byla použita pro další křížence, takže nyní je Vulcan rodičem takových odrůd, jako jsou např. Ian’s Red, Advance, Amethyst Flame a v neposlední řadě i úchvatné odrůdě, s… pokračování.

/ 17.12. 2012

Echinacea paradoxa var. paradoxa třapatka zvláštní

Snad každý ví, co je paradox. A paradox v případě této třapatky je ten, že ač základní druh se jmenuje třapatka nachová, tato slečna je zlatožlutá. Totálně. Její okvětní plátky jsou stočené směrem dolů a jsou tak uzoučké, že si pokládáte otázku „a to je všechno? to je už úplně rozvitý květ?“. Ano, je. A… pokračování.

/ 17.12. 2012

Leycesteria formosa PURPLE RAIN” leycestérie krásná”

Leycestérie krásná je opravdu krásná a navíc neobvyklá rostlina pocházející z horských lesů Číny a Himalájí a v evropských zahradách se pěstuje pro své atraktivní letní kvetení. Květenství se podobají hroznům a čím později v sezóně se tvoří, o to delší jsou. V srpnu mívají až 10 cm na délku. Tou hlavní atrakcí nejsou samotné… pokračování.

/ 17.12. 2012

Morus platanifolia – moruše platanolistá

Moruše platanolistá, jak sám název napovídá, je velmi zvláštní druh moruše s hluboce vykrajovanými, sytě zelenými, lesklými listy odvozenými od platanu a rozložitou korunou tvaru otevřeného deštníku. Proto se velmi často setkáte s poněkud romantickou lavičkou u jeho kmene, kde si můžete užít stinného posezení. Listy mají navíc tu zvláštnost, že většina z koncových pěti-laločných… pokračování.

/ 17.12. 2012

Něco málo o enzymech

Enzymy nabízejí biologickou cestu a čistější řešení oproti chemické syntéze určitých průmyslových produktů. V posledních 10 letech se velmi dobře uplatnily čistící efekt v odpadních vodách a odpadních systémech. Enzymy jsou eko-efektivní; spotřebují méně vody, méně surovin, méně energie a neposlední řadě nepotřebují kyslík. Pracují v bezkyslíkatém prostředí, na rozdíl od baktérií. Dopad na životní… pokračování.

/ 26.11. 2012


678910111213141516