Jak pěstovat bylinky doma


Co všechno se tedy dá doma vypěstovat? Doma se dá vypěstovat téměř jakákoliv bylinka, tou nejznámější je například pažitka, máta, bazalka, kopr, šalvěj, majoránka, koriandr nebo oregano.

Začínáme pěstovat
Při pěstování bylin je nejdůležitější výběr vhodného stanoviště, jelikož se neobejdou bez přímého slunce a tepla, a to alespoň na 6 hodin denně, je vhodné je umístit na jižní nebo západní stranu. Pokud však zvolíte stranu jižní, nezapomeňte přes poledne stínit, jinak by letní sluníčko mohlo rostlinky spálit.

Bylinky lze vypěstovat dvěma způsoby, a to buď ze semínek, nebo přímo z koupených sazeniček.

Pěstování ze sazeniček
Na dno květináče, ve kterém chcete bylinky pěstovat, vytvořte drenážní vrstvu z kamínků nebo hliněných střípků, ta bude odvádět přebytečnou vody, aby rostlinkám nezačaly uhnívat kořínky. Jakmile vyjmete sazeničky z květináčků, ve kterých jste je koupili, odstraňte přebytečnou zeminu, dávejte však pozor na kořínky, ty se totiž mohou snadno poškodit. Po zasazení přidejte ještě trochu substrátu a jemně jej přitlačte.

Pěstování ze semínek
O něco více trpělivosti chce pěstování ze semínek, ty vysejte do truhlíku s kvalitním substrátem. U mladých rostlinek je zvýšená náchylnost na choroby, proto drobná semínka smíchejte s pískem. Ráno nebo večer, když není slunce tak ostré provádějte přiměřenou zálivku, půdu nechejte vždy před každým zaléváním proschnout. Jakmile začne rostlinka tvořit listy, můžete ji přesadit do truhlíku, ve kterém plánujete její další pěstování.

Na co si dát pozor
Sazeničky s většími listy jsou na zálivku náročnější. Další důležitou součástí pěstování je, jak bylinky kombinujete. Nesázejte vzrůstné byliny s půdo-pokryvnými, nevhodnou kombinací je například máta s tymiánem. Právě máta a meduňka mají největší sklony k zadušení nižších rostlinek. Pokud vaše bylinky napadli škůdci nebo choroby, můžete je klidně ustříhnout asi 5 cm nad povrchem půdy. Jestliže rostlinky strádají, dopřejte jim organická hnojiva. Na zálivku je náročnější obzvláště máta, kerblík a podobně, avšak na světle zase tolik nelpí. Naopak dostatek světla a teplotu okolo 15 °C potřebuje petržel, nižší teploty má pak rád kopr, saturejka a pažitka.

od


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *